Bild på en man som hoppar från badbryggan. Text i bild: Skitviktigt med hållbar avloppsrening ett seminarium under AlmedalenPlay och #iställetföralmedalen

VA SYD deltar med "Skitviktigt med hållbar avloppsrening" på Almedalen Play den 6 juli

I Skåne pågår just nu den största infrastruktursatsningen inom svensk avloppsrening på decennier – en satsning som är helt avgörande för fortsatt regional utveckling och friska hav och vattendrag, skyddade från miljöföroreningar.

Så introducerar vi VA SYDs deltagande på Almedalen Play. Vill du veta mer rekommenderar vi dig att lyssna, den 6 juli eller på inspelningen i efterhand. Evenemanget är en del av AlmedalsveckanPlay och #iställetföralmedalen och är öppet och kostnadsfritt för allmänheten (ingen anmälan krävs).

Lyssna live eller i efterhand
Digitalt seminarium, den 6 juli, klockan 10–10.45. Till sändningen.

Medverkande
Med stöd av flera personer med betydande påverkan på vår utveckling av Lund-Malmö-regionen presenterar vi varför det regionala projektet Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne är så avgörande och vilken påverkan det har på vårt samhälle i form av flera samhällsnyttor:

Magdalena Beck (S), Förbundsstyrelseordförande, VA SYD
Joel Olthed, Förbundsdirektör, VA SYD
Ulf Nyberg, Programägare, VA SYD
Pär Dalhielm, VD, Svenskt Vatten
Anneli Hulthén, Landshövding i Skåne
Ulf Silbersky, fil.lic. ekonomisk geografi/VD, Platspilot
Anders Gärdsmark, Regionchef, Byggföretagen Syd
Ulrika Forsgren Högman, Chef innovation och utveckling, Malmö stad
Henrik Aspegren, VD & adjungerad professor, Sweden Water Research
Cecilia Nebel är moderator

Bakgrund
Sjölunda avloppsreningsverk utanför Malmö är ett av Sveriges största och tar emot avloppsvatten från 5 kommuner och drygt 300 000 människor i sydvästra Skåne. Det pågående arbetet med att ansluta fler kommuner, till Nya Sjölunda, är kanske den viktigaste infrastruktursatsningen inom avloppsrening i Sverige på decennier. Hårdare krav på att skydda vattenmiljön kräver stora investeringar i avancerad reningsteknik vilket är dyrt för enskilda kommuner. Men genom att samarbeta och koncentrera regionens avloppsvatten till ett nytt och gemensamt reningsverk kan kommunerna både spara pengar och förbereda sig bättre på skarpare miljölagstiftning. Investeringarna kommer att kosta miljarder och är helt nödvändiga. Det räcker inte att bygga ut infrastrukturen ovan jord – vi måste även planera för hur de ökande mängderna avloppsvatten ska transporteras, renas och gå tillbaka till naturen. Planerna är samlade under projektet Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne.

Fler länkar på ämnet
Almedalsveckan Play
LinkedIn event 
Facebook event.